Nem baj, ha kirúgnak, lesz másik – gondolja a magyar nép

A munkavállalói bizalom az egekben, a fővárosban élők és a diplomások a legbizakodóbbak.

Tavaly november óta Magyarországon, így a 2014 őszén induló kutatás során most vette fel a legmagasabb értékét a munkavállalói bizalmi index, az egyik hazai biztosító és a Medián legfrissebb közös novemberi munkaerőpiaci kutatása szerint.

Egy év alatt 9 százalékpontot emelkedett, ezzel 70 pontos értéket vett fel szeptemberben a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe. A mérőszám azt mutatja meg egy 100 pontos skálán, hogy a munkavállalók mennyire bíznak benne, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. Emellett azt is figyelembe veszi, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, amennyiben az veszélybe kerülne.

Míg 2015 őszén 64, egy évvel később 61, idén már 70 pontot vett fel a skálán a munkavállalói bizalmi index értéke.

Ez azt jelenti, hogy az átlagos magyar munkavállaló egyre jobban bízik a jelenlegi munkahelyében, valamint abban, hogy ha azt el is veszítené, akkor is könnyen találna magának új állást – mondta el Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója.

A férfiak 78, a nők 80 százaléka érzi úgy, hogy több mint 5 évig megmarad a munkahelye. A 18-29 éves korosztály körében ez az arány 82 százalékot, míg a diplomások körében 89%-ot ér el.

Általánosságban elmondható, hogy iskolai végzettséget tekintve továbbra is a diplomások alkotják a legbizakodóbb csoportot 73 ponttal, utánuk 71-70 ponttal következnek a legalább érettségivel, illetve szakmunkás végzettséggel rendelkező munkavállalók. A legfeljebb 8 osztállyal rendelkezők 61 ponttal zárják a sort.
Forrás: Pénzcentrum