Kiakadt a magyar madármentő: Nehogy bárki is abbahagyja most a madarak etetését!

Marton András, a dömösi Fióka és Madármentés vezetője a Facebookon adott hangot annak, hogy miért is nem szabad bedőlni a madaras agyrémes híreszteléseknek.
Az elmúlt napokban végigszántotta a netet a Magyar Madártani Egyesület cikke, ami szerint soha semmivel ne etessük a vízimadarakat. Marton András ezen teljesen kiakadt, szerinte ugyanis éppen a tél kezdetén ilyet mondani, hogy ne etessék azokat a madarakat, akiket egyébként egész nyáron tömtek, az csak arra jó, hogy eltegyenek láb alól jó pár vízimadarat. Marton így fejti ki véleményét a Facebookon:

“Volt egy „sose, semmilyen formában ne etessünk vízimadarakat, mert ….Armageddon lesz”, amit egy magát madárvédőnek tituláló szervezet adott ki, s mikor olvastam, nem tudtam, sírjak, vagy nevessek….., de inkább az előbbi. Ha ezt tavasszal kezdenék prédikálni, hogy „hé emberek, ne etessétek már egész nyáron a hattyúkat, kacsákat, mert bár tök cukik, de ezzel ártotok nekik”, akkor támogatnák, osztanák ős is ezerrel, de szerinte a tél kezdetén azt mondani, hogy ne etessék az emberek azokat a vízimadarakat, amiket egész nyáron tömtek, amik már rég hozzászoktak az etetéshez és várják azt, igazából ez egy dologra jó csak: eltenni láb alól egy jó adag víziszárnyast, táplálni az esetlegesen újra felbukkanó madárinfluenzát.”„Maradjunk a realitásnál: aki nyáron etetett (tényleg rossz dolog, le kéne róla szokni), az télen ne merje abbahagyni, az éhesen ott várakozó madaraknak élet-halál kérdése az etetés ilyenkor.”Marton azt is elmondta, hogy aki etet, az ne kenyérrel tegye ezt, mert az nem madárnak való, hanem tessék a vízimadaraknak való rendes ennivalót adni: zsákos, komplex kacsatápot, vagy úgynevezett lómüzlit, roppantott kukoricát, dercét. Ezek ráadásul olcsóbbak is, mint a kenyér.

Az elmúlt pár napban sorra láttak fényt a neten madaras "agyrémek". Volt egy "sose, semmilyen formában ne etessünk ví…

Közzétette: Fióka és Madármentés – 2017. november 20.

Forrás: Kemma