Sulinyuszi segíti a kaposvári gyerekeket a stresszoldásban

Az állat asszisztált kísérlet több hónapon át tart.

A Kaposvári Egyetem terápiás céllal visz nyulakat több iskolába, és azt kutatják, hogyan hat ez a gyerekekre. A Kisfaludy iskola 1.a osztályába egy 3 hónapos oroszlánfejű nyulat vittek, akit rögtön nagy ujjongás fogadott. A gyerekek év eleje óta készülnek a fogadására. Még az egyik matematika feladat is a nyusziról szólt. A nyuszit a fehér színe miatt az egyik mesehősről, Olafnak nevezték el.

Molnárné Bajzik Melinda, pedagógus így mesél a kísérletről: “A gyerekek megtanulhatják a felelős állattartást, az egymáshoz való pozitív kapcsolódást. A nyuszival fejleszthetjük a kommunikációt, a társas kompetenciát. Remélem nemcsak az oktatásban vesszük hasznát hanem a társas viselkedésben is”.

A kutatás a Kaposvári Egyetem gyógypedagógiai intézete, valamint a vadbiológiai és etológiai tanszék együttműködésével valósul meg. A kutatók most arra a kérdésre keresik a választ, hogy az állatok bevonásával csökkenthető-e az iskolai stressz.

Dr. Molnár Marcell, az egyetem docense így foglalta össze a kutatás lényegét: “A gyermekek részéről azt várjuk, hogy nyugodtabbak lesznek. A stressz szintjük lecsökken. A különböző stresszből, idegeskedésből adódó tünetek elmúlhatnak vagy nem jelennek meg. Az állatok részéről pedig arra leszünk kíváncsiak, hogy mennyire bírják a kiképzést, amit itt a sok gyermek okoz számukra”.

Forrás: Sonline