Ez már az idegösszeomlás? Vedd észre a korai jeleket

A közhiedelemmel ellentétben az idegösszeomlás nem mindig jelentkezik látványos tünetekkel.

Ha valaki túllépi tűrőképessége határát, és olyan helyzetbe kerülhet, amire nincsenek megoldási mintái, és nem tud vele megküzdeni, akkor kialakul az idegösszeomlás, ami orvosi segítséget igényel. Az idegösszeomlás nem önálló betegség,  inkább valamilyen más probléma tünete. Jellemzően valamilyen pszichés gond, például depresszió vagy pánikbetegség kísérőjeként jelenhet meg.

Gazdag Enikő pszichológus, pár- és családterapeuta elmondta: “Elsősorban azok az emberek veszélyeztetettek, akiket nagymértékű stressz ér a mindennapokban, de alapvetően bárkinél kihozhatja egy olyan életesemény, amely meghaladja a megküzdési stratégiáit. Ezt a krízisállapotot egy szeretett személy elvesztése, egy válás, egy munkahely elvesztése is előidézheti.

A közhiedelemmel ellentétben az idegösszeomlás nem feltétlen jelentkezik látványos tünetekkel: sok betegnél alvásproblémák mutatkoznak, munkájukban figyelmetlenné, szétszórttá válnak, hosszasan rágódnak bizonyos problémákon. Orvos segítségére akkor van szükség, ha a beteget panaszai már természetes életvezetésében is gátolják. Ha már több mint 2 hete nem érzünk örömet, nem tudjuk megfelelően ellátni a munkánkat, és szeretteink társaságának sem tudunk örülni, forduljunk orvoshoz.

Forrás: Házipatika