Ez a gomba még a halottat is feltámasztja

De vigyázat, mert könnyű összetéveszteni a mérgező világító tölcsérgombával!

Unod a csiperkét? Akkor itt az ideje, hogy megismerd a gombák csodás világát, és azon belül is az egyik legfinomabb gombát, ami fellelhető az erdőben és amit vidéken csirkegombának, nyúlicának, sárgagombának és csibegombának is hívnak.

A sárga rókagomba évszázadok óta Európa egyik legnépszerűbb gombája. Ahogy egy 18. századi író mondta: „ha egy halott szájába tennénk, újra életre kelne tőle”. A francia arisztokraták is előszeretettel fogyasztották, ma pedig lehet kapni rókagombás pizzát!

Fotó: squareup

Sűrű, sötét bükkerdőben, tölgyesekben, nyirkos hegyoldalakban érdemes keresni júniustól-szeptemberig. Ha az időjárás esősebb, akkor csoportosan nő, de a csapadékszegény időszakot nem bírja.  Próbálták pincékben is termeszteni, de nem sok sikerrel.

Vigyázat! A kevésbé gyakorlott gombász könnyen összekeverheti a mérgező világító tölcsérgombával, az ehető rozsdasárga pókhálósgombával, vagy az egyébként igen finom gerebengombával.

Színe aranysárga, íze egy kicsit a barack aromájára hasonlít. Változatosan felhasználható, tojással, tejszínnel rendkívül jól harmonizál. Tojásrántottába, húsételekhez, tejszínes szószokhoz, levesekbe is ajánlott.

Forrás: Erdőjáró