Varnus Xavér: “Ordas módon hazudsz”

A világhírű orgonaművész Facebook-oldalán reagált a zaklatási vádra.

Egy neve elhallgatását kérő, negyvenes, kétgyerekes édesapa a Hit Rádióban beszélt arról november elején, hogy tinédzser korában zaklatta őt egy világhírű magyar orgonaművész. Varnus Xavér saját közösségi oldalán reagált a névtelen vádakra:

“a nevemet ki nem mondva, de személyemet felismerhetően körülírva azzal rágalmazott, hogy a rendszerváltás előtt, mikor ő 15 esztendős volt, én, ki szerinte akkorra már hatalmas hírnévnek örvendtem az országban, egy vidéki városban, mint fiatal pályakezdő muzsikussal, kettesben koncerteztem vele, és a hangverseny utáni éjszakán, kedélyes beszélgetés közben, több ízben is szexuális ajánlatot tettem neki, amelyet ő elutasított, vagyis saját bevallása szerint sem történt abúzus.”

Varnus Xavér azt állítja, hogy az az állítás, hogy a rendszerváltás előtt vele koncertezett volna, hazugság, hisz nem is volt Magyarországon, illetve itthon híres sem volt. Varnus a hangja alapján felismerte, és meg is nevezte, hogy ki vádolta meg őt.

“kiírom tehát a nevét: a szombathelyi Mérei Tamás csellóművészről van szó, ki évekig a Szombathelyi Szimfónikus Zenekar igazgatója volt, akit százmilliós pénzügyi visszaélés gyanúja miatt 2015. januárjában azonnali hatállyal kirúgtak, és ellene rendőrségi vizsgálatot indítottak.”

Arról, hogy mi történt valójában, ezt írja Varnus Xavér:

“1992. nyarán felhívott ismeretlenül Mérei Mária csellista, aki azév nyarán alakította meg a Musica Pannonica kamarazenekart (ennek cégbejegyzése 1992. nyarán történt), s felkért, vegyek fel egy közös lemezt zenekarukkal a szentgotthárdi apátságban. Ezt el is készítettük 1992. őszén, Petró János vezényletével, hangmérnöke Kondás Ferenc, zenei rendezője pedig Osváth Zoltán volt. Életemben először, 1992 őszén találkoztam tehát Mérei Tamással, aki 19 esztendős volt ekkor, és zeneakadémista. Láthatólag nagyon rajongott irántam, talán túlságosan is, de helyesen mondja: valóban nem történt közöttünk semmi. Párkapcsolatban éltem, s ezekben a napokban akkori élettársam is velem volt, mint ahogy azt ő is megemlítette az interjúban. Beszélgettünk vele is, másokkal is, felvettük a lemezt, siker lett (vele kettesben soha nem játszottam), s húsz évig nem is találkoztam Tamással. Legközelebb akkor, amikor 2014-ben, igazgatóként, nem akarta beengedni a szombathelyi Bartók Terembe Szulák Andival való közös koncertünket. A szervezők megkerülték őt, a koncert létrejött, s ő háttérbe húzódott. Úgy látszik, várt a leszámolásra”.

Az orgonaművész ezt üzeni Méreinek:

“Tamás! Vádollak téged mindenki előtt, mert az interjúban jóval fiatalabbnak hazudtad magad, és ráadásul soha el nem hangzott szavakat adtál a számba, hogy engem eláztass. És mert gyáva voltál ahhoz, hogy névvel-arccal vállald e hazugságokat. Hát persze, hogy gyáva voltál, hiszen ordas módon hazudsz. Ám, vesztedre, a tényeket, dokumentumokat, évszámokat nem lehet büntetlenül hamisítani. Tehát, ha van merszed, állj elő, s merd a szemembe mondani mindezt. A média nyilvánossága előtt.”.

Forrás: Facebook