A budapesti taxisok 10 százalékkal magasabb tarifát akarnak

2018. január 1-től gondolnák.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a taxis szakmai szervezetekkel, érdekképviseletekkel és vállalkozásokkal egyeztetve 2018 január 1-től 10 %-os tarifaemelést kezdeményez a fővárosi önkormányzatnál – ezt Dudás Zoltán, a BKIK közlekedési osztályának elnöke jelentette be Budapesten, a Taxi Expón tartott sajtótájékoztatón.

Emlékeztetett arra, hogy a főváros 2013-ban 280 forintban határozta meg a kilométerenkénti taxitarifát, és az elmúlt 4 évben ezen a hatósági áron nem változtatott.

Dudás Zoltán az MTI-nek elmondta, hogy az egyeztetés megkezdődött a fővárosi önkormányzattal, a határidő szűkös, a tarifáról a Fővárosi Közgyűlés dönt. A javaslatuk elfogadása esetén a 10 százalékos tarifaemelkedés alapján – a taxisok számításai szerint – 280 forintról 320 forintra emelkedne a kilométerenkénti fuvardíj, 70 forint helyett 80 forint lenne a várakozási díj, az alapdíj pedig 450 forintról 600 forintra emelkedne. (Hogy ezek a számok 10 százalékos emeléssel számolva hogy jönnek ki, arról az MTI nem ír.)

A BKIK közlekedési osztályának elnöke elmondta: azért kezdeményezték a tarifaemelést, mert a taxis szolgáltatás iránt megnövekedett kereslet indokolná a létszámbővítést, új vállalkozások piacra lépését. A jövedelmezőség megtartása és további fejlesztések érdekében 10 százalékos tarifaemelést tartanak szükségesnek.

Krisán László, a BKIK elnöke azt mondta, a taxis társaságoknak is rentábilisnak kell lenniük a piacon, ezt a szektort is érinti a munkaerőhiány, a társaságok alacsony jövedelmezősége akadályozza a fejlesztéseket, a megfelelő minőségű szolgáltatást.

Forrás: 444