Idegenek lakásában gyógyulnak majd műtét után a betegek?

Míg egyesek feleslegesen fekszenek sokáig a kórházakban, addig másoknak nem jut hely.

A brit állami egészségügyi szolgálat különös módon enyhítené a kórházi ágyhiányból fakadó ellátási problémákat: e szerint a lábadozó betegek magánszemélyek otthonában épülnének fel. A briteknél egy korábbi felmérés szerint évente 8 ezer beteg hal meg azért, mert nem jut neki kórházi ágy, és vannak olyan napok, amikor 6 ezer olyan páciens fekszik a kórházakban, akinek már nem is lenne szüksége kezelésre.

Az alternatív rendszert elsősorban olyanoknak tervezik, akik kisebb beavatkozásokon estek át, és akiknek nincs családjuk, azaz senki, aki gondoskodna róluk.

A rövidtávú szoba- és lakáskiadásra specializálódott Airbnb rendszeréhez hasonlóan működne az elképzelés, amit hamarosan tesztelhetnek a kelet-angliai Essexben. Ha valaki szívesen betegszobává alakítaná a hálóját, biztosítana a befogadott betegnek napi három meleg ételt, és beszélgetne is vele, akár havi ezer fontot is kaphat. Egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan ki fizet, és mennyit.

A szakmai szervezetek és szociális munkások szerint túl nagy felelősség hárulna a képzetlen átlagemberekre. A betegek anyagilag és érzelmileg is túlzottan ki lennének szolgáltatva éppen akkor, amikor a legvédtelenebbek.

Forrás: Házipatika