A magyarok 44 százaléka úgy véli, a homeopátia hasznos

Annak ellenére, hogy a tudósok szerint ellentmond a kémia és fizika törvényeinek.

Európa vezető tudósai a közelmúltban kimondták, hogy a homeopátia hatástalan. A 444 megbízta a Mediánt, hogy készítsen felmérést arról, hogy a magyarok körében milyen a homeopátia megítélése. A felmérés alapján kiderült, hogy a homeopátia megítélése kettéosztja a társadalmat. A megkérdezettek 44 százaléka gondolja úgy, hogy a homeopátia hasznos gyógymód, amivel sok betegséget lehet eredményesen gyógyítani. 41 százalékuk viszont azt mondja: a homeopátia sarlatánság, gyakorlatilag hatástalan és nem szabad hinni benne.

A magyarok 15 százaléka pedig nem tudja, mit gondoljon a témáról. Nagy a véleménykülönbség férfiak és nők között.  A homeopátia a férfiak 37, a nők 51 százaléka szerint hasznos. A férfiak 49, a nőknek viszont 35 százaléka szerint sarlatánság.

 Az életkor viszont már nem ilyen fontos szempont, az összes korosztály nagyjából ugyanolyan arányban bízik ezekben a szerekben.

Viszont a magasabban iskolázott válaszadók között többen hisznek a homeopátiában. A diplomások 52, az érettségizettek 48, a szakmunkások 41, a nyolc általánost végzettek 37 százaléka szerint hasznos a homeopátia.

A válaszadók többségének nincs közvetlen tapasztalata a homeopátiás szerekről, és anélkül formált véleményt, hogy ő maga vagy valamelyik családtagja valaha szedett volna ilyen szereket. 22 százalék mondta azt, hogy ő vagy valamelyik családtagja próbált már homeopátiás szert, 5 százalék használ rendszeresen ilyeneket.

És hogyan ítélik meg ezeket a szereket azok, akik rendszeresen használják? 58 százalékuk szerint néha működnek, néha nem. 35 százalékuk szerint mindig segítenek. 5 százalékuk szerint pedig sosem.

Forrás: 444