Nikotinfüggő varjakkal szedetné fel a szétdobált csikkeket a startup

A terv szerint gépeket helyeznek el a városokban, amik cigarettacsikkért cserébe ételt adnak a madaraknak.

A holland Crowbar startup cég hatalmas ötletet talált ki. Varjakat idomítanának be, hogy megszabadítsák a városokat a szanaszét dobált, bűzös csikkektől. A két ötletgazda, ruben van der Vleuten és Bob Spikman először robotokra gondolt, de a városi tömeg és forgalom miatt ez nem tűnt kivitelezhetőnek. Ezután galambokkal terveztek, de aztán rájöttek, hogy elég buta madárról van szó. Végül a varjút, a világ egyik legintelligensebb élőlényét gondolták betanítani a nemes feladatra.

A terv szerint gépeket helyeznek el a városokban, amelyek cigarettacsikkért cserébe ételt adnak a madaraknak. Először a gépeken lesz egy tálca, benne egy csikkel és valamilyen maggal. Majd eltűnne az étel, csak akkor esne ki újra a tálra, ha a madár arra rálép, ekkor a cigarettavég még mindig ott lenne. Ennél a lépésnél tanulja meg a varjú, hogy a gépből ételt szerezhet, valamint az etetés és a csikk kapcsolatban van egymással. A harmadik lépés pedig az, hogy a varjú csak akkor kap kaját, ha egy befogadónyílásba teszi az ott lévő csikket. Ekkor a mag leesik, és a madár ehet. Ezt a lépést addig ismételnék, amíg a varjú megtanulja, hogy a csikk behelyezéséért ételt szerezhet.

Felmerül a kérdés, hogy árthat-e ez a varjaknak, akik a mérgező hulladékot a csőrükbe veszik? Talán igen. De a folyamat nagy hatással lenne a természetre, míg a madarak csak nagyon rövid ideig kerülnek kapcsolatba a csikkekkel. További kutatásokat kell végezniük, mert ha kiderül, hogy a csikk szedegetés káros a varjakra, más megoldás után kell nézniük.Forrás: HVG