2 kg-os citrom termett Zalában egy horgásztó mellett

A gigantikus citrom lehet, hogy a tó mikroorganizmusokban gazdag vizétől nőtt ekkorára.

Rádi Csaba a dél-zalai településen, Tótszerdahelyen, a horgásztó melletti fájáról szakította le a közel 2 kg súlyú citromot. A szabad ég alatt, cserépben álló fa ágait több, óriási méretű gyümölcs is húzza. Csaba így mesélte el a citromfa kacifántos történetét:

“Tizenhárom évvel ezelőtt egy horvátországi kirándulás alkalmával vettük. Ráadásul, ahol eladták, azt mondták, gyönyörű mandarinokat terem majd. Mint ahogyan a példa is mutatja, az üzletben tévedtek, de ezt mi egyáltalán nem bánjuk. Most arra törekszünk, hogy a lehető legnagyobb termése legyen. Ehhez a közeli tó vízéből naponta legalább 15 literrel „kínáljuk meg”, s könnyen elképzelhető, hogy a mikroorganizmusokban gazdag víztől gyarapszik ilyen ütemben.”

Fotó: Szakony Attila

Csaba azt persze nem mondja, hogy csodavíz lenne a tótszerdahelyi tóban, de a többi növényére is nagyon jó hatással van.

Fotók: Szakony Attila

“A citromok közül a legnagyobb közel két kilogrammosra duzzadt, ám csalóka, hiszen a vastag héj alatt apró gyümölcsöt találunk. Szinte egész évben a szabad ég alatt él, csak a fagyok elől menekítjük be a fogadóba, ahol 5 Celsius fokban igazán jól érzi magát.”

Forrás: Zaol

Ha tetszett, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a következő nagy sztoriról sem!