József nem szólt, hogy epilepsziás roham miatt tört borosüveget, 20 ezerre büntették

Nem szólt a rohamról, amikor kivizsgálták az ügyét, most pedig már késő bánat.

20 ezer forintra bírságolta a járási hivatal a csanyteleki Ápra Józsefet köztisztasági szabálysértés miatt: a férfi összetört egy borosüveget. Epilepsziás rohamot kapott, emiatt esett el. Viszont erről nem szólt, mikor kivizsgálták az ügyét, és utólag már nincs lehetőség jogorvoslatra a lejárt határidő miatt. József epilepsziás, és gyógyszereket is szed rá. Így meséli el az esetet:

“Találkoztam egy ismerősömmel, akivel bementünk a kocsmába. Kólát ittam, de furcsa íze volt, mintha vörösbor is lett volna benne. Hazafelé a Gárdonyi utcán rosszul lettem. A következő emlékem az, hogy a kórházban vagyok. Kiderült, rohamom volt. Bent tartottak egy hétig. Ledolgozom a 20 ezer forintos büntetést, de nem érzem jogosnak. Rohamom volt, nem tudtam magam után eltakarítani az üvegcserepeket. A csíkos szatyromban egy üveg bort és tejfölt vittem. A bor, amikor elestem, összetört és kifolyt. Az üvegcserepek a szatyorban maradtak. A táska még csak ki sem szakadt.”

A férfi pár nappal később levelet kapott a Csongrádi Járási Hivataltól, amiben beidézték köztisztasági szabálysértés miatt. “Fogalmam sem volt, mit követtem el. A hivatalban mondták meg, hogy az összetört üveg miatt kapok büntetést. De hogy tudtam volna eltakarítani, ha elvitt a mentő?”

A járási hivatal határozatában leírták, hogy a rendőr járőrözés közben talált a férfira, aki „erősen ittas” volt. Az út mellett feküdt a kerékpárja és az összetört üvegek mellett. A köztisztasági szabálysértést a rendőrnek helyben elismerte, a feljelentést tudomásul vette. A szabálysértést a járási hivatalban, a hatóság előtti meghallgatáson is elismerte. 20 ezer forintra büntették. Mivel havonta 28 ezer 500 forint szociális járadékot kap, így abból nem tudja kifizetni a bírságot.

Fotó: Kovács Erika

“Lehetőséget adtak rá, hogy leüljem vagy ledolgozzam az összeget. Az utóbbit választottam. Csakhogy ahhoz foglalkozás-egészségügyi orvosi vizsgálatra kellett mennem. Baráti segítséggel utaztam Csongrádra, kölcsönből fizettem ki a vizsgálat 3000 forintos díját. Közben attól féltem, hogy az epilepsziám miatt esetleg nem engedik, hogy dolgozzak. Szerencsére könnyebb munkát végezhetek.”

József nem tartja igazságosnak a büntetését. Megmutatta a kórházi zárójelentését is, amelyben az áll, hogy a sürgősségi osztály ismételt epilepsziás roham miatt kérte a felvételét a kórházba. Az is benne volt, hogy amikor elesett, nem volt ittas.

Fotó: Kovács Erika

A rohamról, rosszullétről a hivatal nem tudhatott, mivel Ápra József arról ott nem beszélt a meghallgatáson, hanem elismerte a köztisztasági szabálysértést.

Forrás: Délmagyar