Eltávolították a medve óriásira duzzadt nyelvét, hogy megmentsék az életét

Mianmar-ban megoperáltak egy medvét, akinek eddig ismeretlen okok miatt óriásira duzzadt a nyelve. Próbálkoztak más módszerekkel is, de azok nem váltak be, így végül amputációra került sor. Biztosan kell majd idő, mire a medve megtanul élni a nyelve nélkül, de csak így tudták megmenteni az életét.

A fiatal, két év körüli állatot, akit Nyan htoo-nak hívnak szerzetesek mentették meg, csempészek rabolták el az anyja mellől és Kínába akarták csempészni, mert ott nagyon értékes a medve epéje. Amikor Nyan htoo nyelve dagadni kezdett elvitték a helyi állatorvoshoz, de ő nem tudott segíteni, így azt ajánlotta keressék fel Dr. Heather Bacon, az Edinburghi Egyetem munkatársát.

Dr Bacon azt nyilatkozta ilyet még sosem látott korábban, pedig már több, mint tíz éve foglalkozik medvékkel. A skót doktornő egy egész csapattal érkezett Mianmar-ba, hogy megmentsék a medve életét. Nyan htoo már enni és mozogni sem tudott óriási nyelve miatt.

Az orvosi csapat először csak kisebb szövetdarabokat távolított el a medve nyelvéből, de az nem hozta meg a várt eredményt, így kénytelenek voltak amputálni a nyelvet. A doktornő veleszületett rendellenességre gyanakszik kiváltó okként, de felmerült, hogy valamilyen szúnyog csípése is okozhatta a duzzanatot.

Forrás: The Guardian