Utcán mobilozásért büntetés

Ha ezt a cikket Honoluluban olvassa, miközben átkel a zebrán, büntetésre számíthat.

Kép: Marco Garcia/The New York Times

Pedig az utcán sétálva a mobilunkat nyomkodni veszélyes is lehet. Hawaii szigetén, Honoluluban 35 dolláros büntetést kell fizetnie annak, aki a zebrán átkelve mobilozik. Az Egyesült Államokban tavaly 9 százalékkal nőtt a halálos kimenetelű gyalogosbalesetek száma, ami részben a mobilhasználat számlájára írható. Nagyon sokan telefonálnak, küldenek üzenetet vagy csetelnek útközben, ami elvonja a figyelmüket. Jó, ha tudják: így négyszer nagyobb az esélyük balesetet szenvedni.

Kép: Christie Hemm Klok/ The New York Times

Sokan nem, vagy csak felületesen néznek szét, és 18 százalékkal lassul a zebrán étkelés ideje is. Kaliforniában táblák figyelmeztetnek a veszélyre, míg Mumbaiban szelfimentes zónákat jelöltek ki a forgalmas helyeken. Gyerekkorunkban úgy tanultuk: nézzünk szét mindkét irányba, mielőtt lelépünk a járdáról. Ám a képernyőt bámulva ezt sokan elmulasztják.

Kép: HIG Traffic Systems

Amszterdam mellett, Bodegravenban a hollandok LED-fénnyel látták el a zebrát a forgalmas kereszteződésekben, hogy ha már lehajtott fejjel haladunk át, legalább ennek fényét érzékeljük.

Forrás: The New York Times