Harry Potter világa a való életben: tárgyak, amelyek inspirálták J. K. Rowlingot

A világ legnagyobb könyvtáraként nyilvántartott londoni British Library-ban kiállítás nyílik azokból a tárgyakból, amelyek a rendkívül sikeres regénysorozat írónőjének fantáziáját megmozgatták, segítették a munkája során.

A kiállításon megtekinthető a bölcsek kövének előállításával „gyanúsított” Flamel Miklós sírköve, és egy hat méter hosszú, Ripley scroll-nak nevezett elkészítési leírás George Ripley tollából, az ultima materia-hoz.

Ripley scroll

Megcsodálhatjuk egy Smelly Nelly nevű boszorkány fekete holdkristály gömbjét, néhány XVI. századi szarvasagancsot, amelyeket jóslásra használtak.

Elmerülhetünk egy Historia Animalium című összefoglaló könyvben, szintén a XVI. századból, amely 245 illusztrációban ismerteti a középkorban ismert szörnyeket mint hipogriff (madár és ló keresztezése) vagy baziliszkusz (amely egy kígyószerű szörny) és bepillanthatunk egy másikba, amely egy XV. századi gyógynövény antológia, amelyben többek között a mandragóra és más emberformájú gyökérrel rendelkező gyógynövényekről számol be a szerző, valamint arról, hogy hogyan használták a kővé vált emberek gyógyítására.

Gyógynövény antológia

A tárlaton helyet kapott egy 1693-as földgömb, amelyet a kor legjobb glóbuszkészítője, Vincenzo Coronelli alkotott. A gömb különlegessége, hogy megmutatja a csillagok helyzetét, ahogy azok a Földről láthatóak. És hogy hogy jönnek ide a csillagok? Rowling számos szereplő nevét bolygók, csillagok, csillagképek elnevezéseiből merítette.

Vincenzo Coronelli földgömbje

A gyűjtemény egyik legizgalmasabb darabja a „valódi sellő”, amely egy 1700-as évekből való mumifikálódott tetem, emberre hasonlító testtel, amely uszonyban végződik. A leletet 1942-ben találták meg és gyorsan kiderült, hogy egy majomból és egy halból összeállított hamisítvány.

Az “igazi” sellő

Forrás: Mirror