Azt hitted hű barát, pedig számító manipulátor

Kutatók bebizonyították, hogy a kutyák tudatosan használják az arcmimikát a céljaik eléréséhez, a szíved húrjainak pengetéséhez.

Összesen 24, különféle fajtákból való kutya megfigyelésével végezték a kutatásokat, amelyek során bebizonyosodott, hogy a kutya sokkal több mimikát használ, ha tudja, hogy nézik.

Például, ha a gazdájukkal szemkontaktusban vannak, igen gyakran használnak egy bizonyos szemhéj-felhúzó gesztust, amelytől nagyobbnak tűnik a szemük. Ez a gesztus két okból lehet alkalmas arra, hogy megindítsa az embert: Az egyik, hogy a nagy szem szülői ösztönöket penget, hiszen a csecsemőknek is arányaiban nagyok a szemeik. A másik, hogy a szomorú emberi arcban is arányában nagyobbak a szemek, ha pedig az embert szenvedni látja, az felébreszti a kutya empátiáját és talán abban bízik, hogy az ő kitágult szeme az emberét is fel fogja.

Az, hogy a kutya akkor alkalmazza az adott gesztust amikor egy ember ránéz, jelzi, hogy az eb tudatosan és célzatosan bánik a mimikával. Ugyanezt a gesztust nem alkalmazzák, ha például az etetés során a tányérjukra néznek.

Négylábú barátaink jól számítanak, hiszen a kutatásból az is kiderült, hogy azok a menhelyi kutyák amelyek a fent említett gesztust alkalmazták, hamarabb kerültek gazdához, mint azok akik nem ismerték ezt a trükköt.

Forrás: Daily Mail