Ritkaság: Amerikai prérifű bukkant fel a Kiskunságban – mutatjuk, hogy kerülhetett oda

A nemzeti park szakemberei meglepődtek, mikor számukra ismeretlen fűfélére bukkantak Kiskunhalas külterületén.

Ahogy kiderült, a hazánkban nem honos, Észak-Amerikából származó prérifű bukkant fel a Duna-Tisza közén. A növény tudományos neve Sporobolus cryptandrus, angolul sand dropseed. Magyar névvel nem rendelkezik – miért is rendelkezne, mikor nem csak a faj, de a nemzetség sem fordul elő ugyanis hazánkban.

Forrás: KNPI

A növény a 20. sz. elejétől kezdve szórványosan bukkan fel Európában, hazánkból eddig mindössze egy adata ismert: Győr közelében egy növényolajgyár udvarán Polgár Sándor észlelte a faj egy tövét, 1927-ben. A prérifű Európában elsősorban közlekedési csomópontokban, és olaj- illetve gyapjúgyárak környezetében fordul elő nagyritkán, mikor is nagyrészt haszonnövények magszállítmányai közé keveredve, majd onnan kiszabadulva kinő.

A kiskunhalasi állomány legsűrűbb pontja egy tanyaudvar sarkánál található, innen minden irányban fokozatosan csökken a növény borítása. A tanya tulajdonosa 10 éve Délnyugat-Kanadában járt, így nagy valószínűséggel a ruházatában (bakancs talpába ragadó, felhajtott nadrágszárba, kabátzsebbe hulló magok révén) érkezhetett a fű a Duna–Tisza közére. Az, hogy remekül tűri nemcsak a szárazságot, és a tápanyagokban szegény talajt, de a bolygatást is, továbbá magprodukciója is erőteljes, megkönnyíti számára új területek meghódítását, akár a kiskunsági Homokhátságon.

Forrás: KNPI

Ha tetszett, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a következő nagy sztoriról sem!