Amikor meghalsz, tudod, hogy meghaltál

Kutatások bizonyítják, hogy az agy tovább működik, miután az életjelek megszűnnek a testben.

Manapság már jól tudjuk, hogy a halál beállta nem egy pillanat, hanem egy folyamat, amelynek során meghatározott sorrendben követik egymást az események.

A halál beálltát akkor állapítják meg amikor a szív leáll, majd a vérkeringés lassan összeomlik. Ez után az agy vérellátása azonnal romlani kezd, megszűnnek az agyi reflexek (mint öklendezési reflex, pupilla reflex). Az agykérgi tevékenység (amely a gondolkodásért és az információfeldolgozásért felelős) leállta után agyhullámokat még 2-20 percig ki lehet mutatni. Az agyhullámok megszűnését követően még akár órákig is eltart amíg az agysejtek elhalnak.

A halál folyamatának feltérképezését a klinikai halálból visszatért emberek beszámolói is segítik. Ilyen beszámolókból jegyezték fel, hogy van aki ilyenkor fényt lát egy sötét alagút végén, más saját teste fölött lebeg és onnan nézi, ahogy az orvosok dolgoznak az élete megmentéséért. Vannak akik azt is hallják ilyenkor, hogy az orvos deklarálja a halál beálltát.

Bár a halálközeli élmények egy részét az orvostudomány vitatja, azok a halálból visszatértektől kapott beszámolók, amelyek pontosan leírják a szoba berendezését, a jelenlevő orvosi személyzet cselekedeteit és az elhangzott mondatokat, a fenti megfigyeléseket támasztják alá.

Forrás: Daily Mail