Opheliának, a hurrikánnak köszönhetjük az októberi tavaszt

Mutatjuk, meddig tart a mostani meleg, ami igazi luxusnak számít októberben.

Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelző osztályának vezetője szerint közvetetten Magyarország időjárására is hatással van Ophelia, az Európát elérő hurrikán. A mérsékeltövi ciklonná szelídült hurrikánnak köszönhető meleg őszi időjárás várhatóan a hét végéig tart, így a hosszú hétvégére is maradhat a kirándulóidő. A jövő hét elején érik el ismét frontok Magyarország területét, és hétfőn már mérséklődik a felmelegedés.

A Kiderül előrejelzéséből megtudtuk a napokban várható időjárás részleteit: szerda délelőtt a köd mindenütt feloszlik, utána fátyolfelhős, napos időre számíthatunk. Csapadék nem lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 24 fok között valószínű, a tartósabban ködös részeken lesz a hűvösebb.

Csütörtökön az éjszaka képződő köd a déli órákra nagyrészt fokozatosan feloszlik, és ezt követően az ország túlnyomó részén derült, napos időre számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 24 fok között várható.
A hosszabb ideig ködös, felhős tájakon lesz a hűvösebb.

Pénteken az éjszaka képződő köd délelőtt fokozatosan feloszlik, és ezt követően országszerte derült vagy gyengén felhős, napos időre számíthatunk. A hőmérséklet hajnalban 3 és 9, délután 18 és 24 fok között várható.

Szombaton az éjszaka képződő köd délelőtt fokozatosan feloszlik, és ezt követően többnyire derült vagy gyengén felhős, napos időre számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között várható.

Vasárnap északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, már csak a Tiszántúlon lehetnek rövidebb napos időszakok.
Nyugat felől egyre többfelé valószínű eső, zápor. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, estefelé északnyugaton a szél északnyugatira fordul, és megerősödik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Hétfőn többnyire erősen felhős idő várható, csak rövid naposabb időszakok lehetnek. Többfelé valószínű eső, zápor, majd a nap második felében nyugat felől csökken, szűnik a csapadék. Az északnyugati szelet nagy területen erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között valószínű.

Forrás: Kiderül.hu, HVG