30 extra ingyenbudit adna egy reklámcég Budapestnek

Ráférne a közvécé-bumm a fővárosra, a kerületek azonban aggódnak.

A jelenlegi 55-ről 85-re növelné az utcai illemhelyek számát Budapesten a JCDecaux nevű közterület reklámcég, ráadásul úgy, hogy a fővárosnak ez nem kerülne semmibe. A tárgyalások viszont elhúzódnak, van olyan kerület, ahol attól tartanak, hogy hajléktalanok veszik birtokba a vécét.

A JCDecaux köztéri reklámfelületekért cserébe adná a 30 darab korszerű, automatizált utcai illemhelyet, amelyeket a főváros forgalmas, de budi szempontból kevésbe jól eleresztett közterületein állítanának fel. A cég 30 korszerű, automatizált illemhelyet, 100 darab ülő- és parki padot, 100 darab kerékpárállványt, és 250 darab kukát telepítene valamint üzemeltetne, cserébe pedig 250 darab City Light Board és 250 darab City Light Poster reklámberendezést helyezhetne el és hasznosíthatna Budapest közterületein.

Forrás: VBM Kft.

Azonban porszem került a gépezetbe, mivel több kerület is tart az új illemhelyektől, azaz például attól, hogy hajléktalanok költöznek bele. Ám automata illemhelyekről van szó, amik több európai nagyvárosban is működnek, el vannak látva egy időzítővel, ami negyed óra elteltével kinyitja a köztéri vécé ajtaját. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy 15 perc letelte után hirtelen sarkig tárul az ajtó, hanem csak a zár nyílik ki, lehetetlenné téve a bezárkózást. Emellett a toalettben mozgásérzékelő is van, így ha túl sokáig tartózkodik bent valaki, akkor a karbantartó személyzet kimegy a helyszínre, megvizsgálni, mi a probléma.

Ha a főváros és a kerületek jóváhagynák a helyszíneket, akkor egy év elteltével telepíthetnék a legyártott illemhelyeket, amelyek használata ingyenes lenne.

A fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő budapesti illemhelyek üzemeltetését a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) látja el. Jelenleg 55 db üzemképes illemhelyet tartanak nyilván, a kerületi önkormányzatok által üzemeltetett vagy bérbe adott illemhelyek száma 16 darab.

Forrás: Index