A világ legdrágább sonkája

Egy spanyol termelő, Eduardo Donato sonkája nyerte a Biofach díjat, amit az organikus húsfélék Oscarjának is neveznek.

Kép: Sevilla ABC

Bár a díjkiosztó nem járt akkora pompával, mint a Hollywood-i esemény, mégis rengeteget jelent ez a derék sertéstenyésztőnek. Cortagena, ez az apró és eddig ismeretlen falu egyszeriben felkerült a legnagyobb ínyencek térképére, egy-egy innen származó sonkát pedig 4100 Euróért lehet megvásárolni az üzletekben. Senor Donato 25 évvel ezelőtt a falubeli tenyésztőkkel összefogva megmentette a Machado de Jabugo disznót a kihalástól. Ez a fajta kizárólag természetes dolgokat eszik, tápot egyáltalán nem. Mára 22 500 példány él belőlük a falut övező erdőkben.

Kép: Spain-recipes

Donato egy évben mindössze 80 sonkát készít. Az állatoknak három évre van szükségük a szokásos gyorshizlalással szemben arra, hogy teljesen kifejlődjenek, de ez sem jelent garanciát minden esetben a magas minőségre. A boldog termelő szerint nagy titok nincs, hacsak nem a türelme, elhivatottsága és a munkában lelt különleges öröme jelenti azt.

Forrás: www.odditycentral.com

Ha tetszett, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a következő nagy sztoriról sem!