Egy legenda konyhájában

Julia Child az amerikaiak Horváth Ilonája. Ő tanított meg egy generációt – és lehet azt is mondani, hogy egy országot főzni.

Kép: Smithsonian Magazine

Az amerikaiak generációk óta adják egymás kezébe az általa írt szakácskönyvet. Ez a furcsa, langaléta, különös akcentussal beszélő csodabogár igazi ikonná vált. Konyháját a Washington D.C.-ben található Amerikai Történelem Nemzeti Múzeumában lehet megnézni, de a hardcore, áhitatba esett Julia Child-rajongókkal találkozhatunk akár Párizsban, az Orsay Múzeum közelében lévő egykori lakása előtt is.  Sokat idézett hitvallása: találj magadnak olyan elfoglaltságot, amiért lelkesedni tudsz!” Nos, ő elég sok dologért tudott lelkesedni: a főzésen kívül szeretett írni, imádta a férjét és az együtt töltött idejüket. Hosszú életének – 91 évig élt – minden percét élvezte. Diplomata férjével rengeteget utaztak, hosszasan tartózkodtak Franciaországban, szakácskönyve az amerikai háziasszonyokat egyből fejest ugratta a francia szakácsművészet rejtekeibe.

Kép: Nantucket Culinary

A házaspár egykori dél-franciaországi nyaralóját 880 000 dollárért vásárolta meg egy Coloradóban élő fiatal pár. Makenna és Yvonne Johnston a hangulatos, cseréptetős, provánszi hangulatú nyaralót az Airbnb-n adja bérbe. Vendégeiknek természetesen főzőkurzust is szerveznek. Nem akárhol: Julia Child egykori konyhájában, annak rézedényei közt. A ház három hálószobából és nappaliból áll, nagy terasz, kert és medence is tartozik hozzá.

Kép: Hooked on Houses

Önmagában is nagyon kellemes, vonzó és stílusos, de a tény, hogy ehhez egy igazi legenda konyhájának használata is jár – , bizonyára rendkívül népszerűvé teszi a helyet.