Amit nekünk szabad, de a koronás főknek tilos

Az illemszabályok mellett szigorú étkezési előírások is vonatkoznak az angol királynő hivatalos étkezéseire. Tilos például bizonyos tengeri herkentyűket fogyasztania. Miért? Hogy kiküldetései alkalmával a leghalványabb esélyét is elkerüljék az ételmérgezésnek.

Kép: AOL
A hivatalos szerepléseit nem árnyékolhatja be hascsikarás, hasmenés vagy hasonló, gyarló ügyek. Érthető módon a királyi család tagjai ezt a kockázatot nem vállalják. De miért szerepel ez a kitétel a királyi etikettben? Valószínűleg évszázadokal ezelőttről ered, mikor az ételmérgezes eseteket kicsit komolyabban kellett venni az ármánnyal és cselszövéssel (és időnként mérgezéses kísérletekkel) teli udvarban. Így ugyanazon az estélyen, ahol Károly herceg önfeledten élvezheti az osztrigát vagy a homárt, Erzsébet királynő óvakodik ezektől az ételektől. A tiltólistán szerepel még a csapvíz, a túl főszeres ételek és a pasztőrözetlen tejtermékek is, illetve bármi, ami kellemetlen gyomorpanaszokat okozhat. A fokhagymától is távol kell magukat tartani, akár otthon vannak, akár hivatalos megjelenésük van. Ezen azért nem kell csodálkozni. A királynő máskülönben a fokhagyma szagát sem állja. Őfelségének saját diétás szokásai vannak. Soha nem fogyaszt például starches a vacsorájához. Semi sült krumpli, helyette sok zöldség, hal vagy saláta. Aminek nem tud ellenállni, az a csokoládé. Tökéletesen megértjük.

http://tiphero.com/royals-food-restriction