15 ezer forintos órabérért dolgozhatsz a magyar erdőkben

Ehhez némi szerencse is szükséges.

Na meg egy jól képzett kutya, akit betanítottak szarvasgomba “vadászatra”. A Pénzcentrum egyik újságírója egy gyakorlott szarvasgomba gyűjtővel a Nógrád megyei erdőkben körülbelül egy óra alatt gyűjtött be 15 dkg szarvasgombát, amit mintegy 15 ezer forintért lehet eladni.

Aki hasonlóra adná a fejét, jó ha tudja, azért ez nem megy olyan egyszerűen. Egy jó gombászkutyáért 600 000 forintot is elkérnek, ha valaki pedig maga tanít be egy kutyát, az rengeteg idő és energia – és persze érteni is kell hozzá.

Sokak fejében él az a kép, hogy a szarvasgombát disznók segítségével gyűjtik, ám ez nem jellemző, mert ahogy Kovács László szarvasgombász elmondta: “a disznó hamar megnő, nem lehet vele könnyen utazgatni. Másrészt a malac nem adja oda egykönnyen a talált prédát, és nagyon nehéz úgy kiszedni az állkapcsából a szarvasgombát, hogy az ne sérüljön meg.”.

A szarvasgombász szerint egyébként meggazdagodni ebből a munkából nem lehet, és olyan is van, hogy napokig nem talál gombát. Mellékállásnak viszont tökéletesnek tartja.

Ahhoz, hogy valaki szarvasgombász legyen, egy kb. 70 ezer forintos képzést is el kell végeznie, és kell találnia egy olyan erdőterületet, amelynek tulajdonosa beleegyezik abba, hogy ő ott kutasson gombák után.

Forrás: Pénzcentrum