Világversenyt nyertek a magyar fiatalok, a Buckingham-palota várja őket

Okosház modellel és egy vakokat segítő okosbottal érték el a hatalmas sikert.

Népes volt a nemzetközi mezőny, amiben az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumának csapata nyerte meg a Teen Tech Awards nevű verseny nemzetközi kategóriáját.
A TeenTech a műszaki tudományok és a technológia területén tehetséges fiatalokat fogja össze, akik innovatív ötleteiket és azok megvalósítását mutathatják be a versenyben. Az idei megmérettetésen 2000 diák vett részt, a 2017 júniusában a londoni Royal Societyben megrendezett döntőbe 200 csapat került.

A Trefort csapata, Reményi Réka, Lipták Zoltán és Koczka Vencel 10. osztályos diákok egy mobiltelefonról vezérelhető okosházmodellel és egy vakokat segítő okosbottal pályáztak a megméretésre. Sikerüknek köszönhetően maga az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium is arany fokozatú innovációs minősítést kapott a Teen Techtől. Ez szenzációs eredmény, hiszen ilyen díja az Egyesült Királyságban is csak 6 intézménynek van.

2017. október 12-én András yorki herceg személyes meghívására utazik ki a magyar csapat Londonba, hogy ünnepélyes díjátadón vegyen részt a Buckingham-palotában.

A diákokat Regele György informatikai vezetőtanár és Regele Balázs, a BME Mechatronika Tanszékének munkatársa készítette fel.

A vakokat segítő okosbot kifejlesztéséhez egyébként szegedi diákok is hozzáfogtak már, az ő történetükről korábban írtunk.

Forrás: Index