Itt a péntek 13. – szerencsénk lesz vagy megszívjuk ma?

Rengetegen szenvednek péntek 13-fóbiában, mások viszont ilyenkor szaladnak feladni a lottót.

A péntek 13. napok legendája a néprajzkutatók szerint két egymástól független babona, a 13-as számtól és a péntektől való félelem összeolvadásából alakulhatott ki valamikor a 20. század elején. Vannak, akik ilyenkor lefordítják a naptárat, hogy ne is lássák, milyen nap van.

Sokan viszont szerencsésebbnek gondolják ezt a napot, mint a többit. Ezt igazolják a  Szerencsejáték Zrt. péntek 13-hoz kapcsolódó statisztikái is, amik azt mutatják, hogy ezen a napon több mint másfélszeresére nő a lottózókba betérő játékosok száma. Egy korábbi felmérés szerint péntek 13-án 432 ezer ötöslottó alapjátékot, az azt megelőző pénteken viszont csak 265 ezret adtak el.

Érdekesség, hogy a keresztény kultúrkörben az utolsó vacsora bibliai történetében bukkan fel a 13-as szám, ugyanis ennyien ültek az asztalnál. Hasonló történet szerepel a viking mitológiában, ahol Odin és 11 társa lakomáját a hívatlan Loki, a viszály istene tette tönkre tizenharmadikként.

Érdekesség, hogy egyes kutatások szerint csak az USA-ban 17–21 millió ember szenved péntek 13-fóbiában, azaz a „friggatriskaidekaphobia” nevű betegségben.

Forrás: Bama

Ha tetszett, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a következő nagy sztoriról sem!