Tőkehal helyett hekk volt a magyar halrudacskában

A Nébih megvizsgálta a gyerekek kedvencét, a hazai boltokban árult halrudacskákat.

A jó hír, hogy nem találtak nehézfémet a hazai halrudacskákban, pedig az ipari szennyezésekkor, mezőgazdasági vegyszerekből, de még a levegőből is kerülhet a természetes vizekbe ilyesmi. Ólmot, higanyt és kadmiumot mértek, ezektől mentesek a bevizsgált termékek.

Egyébként 30 nálunk kapható terméktípust ellenőriztek, ebből 15 ellen indult valamilyen eljárás. A legtöbb zűr azzal volt, hogy nem jelölték jól, hogy a halrúd nem halfiléből van, hanem mondjuk aprított halból, ez 10 terméknél is problémás. Fehérjéből a jelzettnél kevesebbet mértek két terméknél. Az egyik termék csomagolására azt írták, hogy chilei szürke tőkehalból van, ám ahogy az ellenőrzés során kiderült, sima hekk volt igazából. Azért nem mindegy…

Fotó: Nébih / Szupermenta blog

Az extrém magas kalcium-tartalom arra lehet jó jelzés, hogy zsigerelés után az egész halat minden csonttal együtt ledarálják azok a cégek, akik nagyon spórolni akarnak. 6 terméknél is kiugróan magas kalciumtartalmat mértek, ezek a CBA, az OceanCatch, a Vici, az S-budget, a Tesco Value és a Halrudak márkájú termékek.
A Nébihnél csináltak belső kedveltségi tesztet is, ezen a Coop halfilérudak lett az első, második a Tesco halrudak, harmadik pedig a Gran Mare halrudak. Általában azok teljesítettek jobban, ahol ki volt írva és tényleg halfiléből is készült a halrúd, nem aprított halból vagy bármi másból. Mondjuk pont a győztes Coop rúdjaiban volt messze a legtöbb arzén is, nagyjából 5-8-szor annyi mint a többinél, de itt nem adtak meg határértékeket.

Forrás: Index