“Ne akarjanak megölni minket!” – A Down-szindrómás lány megható beszédet mondott az ENSZ-ben

A 21 éves Down-szindrómás és autista lány az ENSZ küldöttei előtt állt ki saját maga és társai mellett.

Szinetár Dóra és párja egy megható posztban jelentették be, hogy babájuk Down-szindrómás. Ez ráirányította a hazai közvélemény figyelmét a veleszületett genetikai rendellenességre, ami miatt sok abortuszt végeznek világszerte. Mindenkinek van véleménye a dologról, de mit mond vajon erről egy Down-szindrómás?

A 21 éves  Charlotte Helene Fien, miután megnézte a BBC-n sugárzott “A világ Down-szindróma nélkül” című dokumentumfilmet, beszédet írt saját élethez való jogáról, amit elküldött a Lordok Házába, ahonnan Genfbe, az ENSZ Emberi Jogi Tanácshoz, továbbá a Máltai Lovagrendhez került.

A fiatal lányt meghívták Svájcba, ahol a világ minden pontjáról érkezett több száz küldött előtt tartott beszédet. Ebből idézünk:
„Egy Down-szindrómát kiszűrő tesztet használnak, hogy megöljenek minden Down-szindrómás babát. Izlandon, Dániában és Kínában hét éve egyetlen Down-szindrómás gyermek sem született. Hét éve! A cél az, hogy teljesen felszámolják a Down-szindrómát. Emiatt dühös és nagyon szomorú vagyok.”

A lány elmesélte, hogy bár Down-szindrómás, nem szenved, nem beteg, és Down-szindrómás barátai közül sem szenved senki. Eljárnak szórakozni, van párjuk, és vannak terveik a jövőre nézve.

„Csak van egy plusz kromoszómánk. Mi attól még emberi lények vagyunk. Mi emberek vagyunk.”

Arra kérte az embereket, hogy ne sajnálják, és kijelentette, hogy szereti az életét. Szeret golfozni, és szeretne golfot tanítani gyerekeknek. Önállóan utazik más országokba, és nem engedi, hogy a Down-szindróma bármiben is visszatartsa.

„Kérem, ne akarjanak mindannyiunkat megölni. Ne engedélyezzék ennek a tesztnek az alkalmazását. Ha engedélyezik, akkor Önök nem jobbak a náciknál, akik 200 000 embert öltek meg. Jogom van élni nekem is, és azoknak is, akik olyanok, mint én.”

Forrás: 777blog