Víz nélkül várják a telet, faajtókkal, ablakokkal tüzelnek Szegeden

A szegedi Sárga üdülőtelep lakói közül sokan rendkívül egyszerű körülmények között vészelik át a telet, van, ahol áram és víz sincs.

Nem éppen idilli a helyzet a Ballagi-tói kiskertekben, ahol többnyire áram és víz nélkül élnek emberek viskóikban. Közvilágítás sincs. A telkek között keskeny ösvények vezetnek. Düledező viskók, hétvégi házak és ápolt kiskertek váltják egymást a névtelen utcákban.

“A testvérem beteg, le van százalékolva, neki segítek” – mondta a Kolompár Gyuriként bemutatkozó férfi. “Amit bírok, segítek neki. Én hordom neki a fát. Itt kint hidegebb van, mint a városban. Vigyázunk egymásra. Ha a dolgait intézi, én vigyázok a házra” – magyarázta Gyuri, majd megmutatta a „fát”, amit a testvérének gyűjtött.

Fotó: Kuklis István

Leselejtezett, fából készült ajtókról, ablakokról és bútorokról van szó. Pár ajtóban még az üveg is benne. Gyuri és testvére ezeket aprítják föl, ha megérkezik a hideg. Szerény viskójukban kályhával fűtenek. “Most hoztam neki újat. Sajnos ilyen körülmények között élünk, de jobb ez még mindig, mint az utca” – szabadkozott Gyuri.

Fotó: Kuklis István

Simonné Zsuzsa a telep “jobb környékén” él, ahol legalább van áram, ő az elektromos hősugárzóra esküszik.

“Hiába mondom bárkinek, hogy olcsóbb, mintha fával fűtene, nem hallgatnak rám” – mondta Simonné Zsuzsa. “Én utálom a kandallót, szerintem tűz- és balesetveszélyes. A szél visszafújhatja a szén-monoxidot, ezért nem tartom biztonságosnak” Zsuzsa 5 éve él a telep főutcáján.

Fotó: Kuklis István

“Engem nem kell félteni! Én egy igazi városi lány vagyok a Sárgán. A Széchenyi térről költöztem ki ide. Muszáj volt, de nem jártam rosszul. Van fúrt kutam, vízért nem kell járnom télen, de sajnos tavaly a nagy hidegben befagyott. Ki van mosva a meleg paplan, takaró.” Zsuzsa elektromos hősugárzóval fűt, amiről elmondta: a fogyasztása 400 watt, havonta csak 12 ezret fizet az áramért. A hálószobát fűti vele, aminek az ablaka is új. Van tévé, net, laptop, minden, ami a kényelmes élethez kell.

Forrás: Délmagyar