Saját betegsége inspirálta az írót

John Green, a Csillagainkban a hiba és számos más bestseller szerzőjének új könyve a napokban jelent meg. Ezúttal nem egy szerelmes regényt írt: a mostani műben a főszereplő olyan mentális betegséggel küzd, amivel magának az írónak is szembe kell néznie. A kényszerbetegség nem ritka, az emberek 2-3 százalékát érinti.

A Turtles All The Way Down című regény főszereplője a 17 éves, kényszerbetegséggel, és szorongással is küzdő Aza Holmes. Mivel Green maga is jól ismeri a betegséget, így saját tapasztalatait is bele tudta vinni a regénybe.

https://twitter.com/johngreen

A regényben egy fiatal lány megpróbál segíteni egy milliomos eltűnésének ügyében. Green szerint a nyomozókat gyakran tüntetik fel rögeszmésként, ez szerinte a zseniális megfigyelési képességükkel lehet összefüggésben. Szerinte ez nagyon nem összekeverhető azzal az állapottal, amikor valakin eluralkodik a kényszerbetegség, saját bevallása szerint ő olyankor, szinte nem is érzékeli a külvilágot.

Az író arról is beszélt egy interjúban, hogy nagyon fontos valamilyen módon (például regényben) mesélni a különböző mentális betegségekről, ezáltal segítve azokat, akiknek a családjában előfordul ilyen beteg. Az is lényeges, hogy megértsék az emberek, hogyan lehet ezzel együtt élni, hogyan lehet elfogadni, és segíteni.

Az író szerint az a legrosszabb a mentális betegségekben, hogy nem kézzel fogható dolgok, ettől pedig még ijesztőbbek a betegek és hozzátartozóik számára is.

Az Egyesült Államokban a könyv a Mentális Betegségek Világnapján jelent meg, az egyik hazai kiadó pedig már tervezi a magyar megjelenést is.

Forrás: buzzfeed.com