A valódi szépség belülről fakad

Sokan, sokféle módon próbálták már megragadni a szépség lényegét, de a Szépség atlasza (The Atlas of Beauty) című könyv szerzőjének különleges módon sikerült.

Michaela Noroc közel négy évig folyamatosan utazott és fotózott. Élményeiből és tapasztalataiból született a rendkívüli fotóalbum.

Fotó: Mihaela Noroc

Afganisztántól kezdve Tibeten át sok országban fotózta azokat a nőket, akik szerinte saját kultúrájuk különleges eszenciáját hordozták.

Fotó: Mihaela Noroc

Könyve nem csak fotóalbum, melyben 50 országból szerepel 500 nő portréja, hanem utazásai összefoglalója is. Érdekes és különleges történetek, melyeket mindeközben hallott modelljeitől.

Fotó: Mihaela Noroc

Megkapó fotóin nem a klasszikus szépségideált keressük. Az általa fényképezett nők különböző korúak, sokak konfekciómérete nem a divatlapok által diktált normáknak felel meg. Noroc szerint a szépség a változatosságban, sokféleségben keresendő. Ha önmagunk vagyunk; a természetesség, eredetiség fontosabb, mint az aktuális trendek követése.

Fotó: Mihaela Noroc

A nők számtalan elvárásnak szeretnének megfelelni. A fotós reméli, hogy a könyve új szemszögből tárja fel a női szépség lényegét. „Utazásiam közben rájöttem, hogy az az elvárás, hogy egy nő hogy nézzen ki vagy hogyan viselkedjen, szinte minden kultúrában megjelenik. Más és más formában, de eléggé nyomasztó módon. A nőknek trendektől, társadalmi elvárásoktól és a reklámok sokszor hamis üzeneteitől mentesen kellene felfedezniük saját szépségüket és értékeiket.”

Fotó: Mihaela Noroc

Noroc és a fényképezőgépe járt mindannyiunk számára ismerős és ismeretlen tájakon, beutazta Észak-Koreát és Iránt is. Sok esetben szerzett meglepő tapasztalatokat: Iránban soha, sehol nem tapasztalt vendégszeretettel vették körül például.

Fotó: Mihaela Noroc

Az iráni nők örömmel pózoltak a kamerája előtt, más helyeken azonban nehezebben álltak kötélnek.

Fotó: Mihaela Noroc

„A valódi szépség belülről fakad: a belső békéből, emberszeretetből. Minél természetesebben nézünk ki, ezek a tulajdonságok annál nyilvánvalóbbak. Meg kell tanulnunk önmagunknak lenni, de úgy, hogy másokat is hagyjunk ezen az úton járni.”

Fotó: Mihaela Noroc

A könyv megjelenése után is folytatja kalandos életű szerzője utazásait, a helyiekkel minél több időt töltve. Célja, hogy bemutassa: a sokféleség nagy kincs, nem pedig konfliktusok gyökere. Sokfélék vagyunk, de ugyanakkor egyezőek is, és ez így szép.

Fotó: Mihaela Noroc

„Szeretném a világ csodálatos nőinek ajánlani a könyvemet. Megmutatni, hogy a szépség nem ismeri a határokat. Mint ahogy a szeretet, egymás elfogadása, és a könyörület sem” – mondta a szerző.

Forrás: MyModernMet