Ételek, amiktől butábbak leszünk

Az leszel, amit megeszel – tartja a jól ismert mondás. Valóban, a táplálkozás erősen befolyásolja egészségünket, akár agyunk működését is. Léteznek a gondolkodásra, memóriára, agyi tevékenységekre jó és rossz hatással bíró ételek. Ahogy a fejlődésben lévők, gyermekek számára javasolt a fehérjében és rostban, zöldségekben gazdag étrend, úgy léteznek olyan ételek is, melyekkel elősegíthetjük vagy akár korlátozhatjuk agyi tevékenységeinket.

Kép: Allrecipes

Sajnos a modern ember táplálkozási szokásai nem mondhatóak minden esetben egészségesnek. Azok az ételek, melyek sok mesterséges anyagot, tartósítószert tartalmaznak, nem tesznek jót. Egy kórházi kutatásban 6000 idősebb korú személy memóriáját és kognitív képességeit vizsgálták meg. Az öt évig tartó kutatásban arra voltak kíváncsiak, hogy a táplálkozás milyen módon hat ezekre a folyamatokra. A kutatás kimutatta, hogy azok a résztvevők, akik sok transzzsírt fogyasztottak, rosszabbul teljesítettek. Az nem teljesen tisztázott, hogy a transzzsírok pontosan hogyan hatnak az agy biokémiai folyamataira, de a Harvard Egyetem vizsgálata során fény derült arra, hogy egy bizonyos gén, a vér koleszterinszintje és az Alzheimer-kór közt kapcsolat van. Akik ezt a gént hordozzák, plusz transzzsírokban gazdag ételeket esznek, nagyobb valószínűséggel betegszenek meg Alzheimer-kórban. A transzzsírok elfogyasztásuk után 10 perccel hatnak a gondolkodásra.

Kép: RecipeTin Eats

Ugyanez mondható el a rizsről és a tésztafélékről is. Ám minden közül a legrosszabbak a hidrogenizált zsírok, amikből sokat tartalmaznak a kekszek például. Érdemes ellenállni a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeknek, mint a gyümölcsjoghurtok, amiket alapvetően egészségesnek gondolunk.

Forrás: Byrdie