A hollandok WC papírból építenek új utakat

A hollandok mindig kitalálnak valamit, ha újrahasznosításról vagy környezetvédelemről van szó. Hol önfenntartó világítással építik a kerékpárutakat, hol pedig WC-papírból. Igen, Hollandia új útjai újrahasznosított toalettpapírból épülnek nemsokára.

Egy új, kétéves, kísérleti projektet indítottak, melyben a használt, újrahasznosított WC-papír felhasználását tűzték ki célul. A legjobb pályázatokat már ki is próbálták. Így épült meg egy kísérleti kerékpárút, egy autópálya szakasz és egy vegyes aszfaltos parkoló is WC-papírból.

Az aszfalt kő, homok és bitumen keveréke, amely erősebbé válik, ha a keverékbe cellulóz (növényi rost) kerül. Ráadásul még egy további előnye van, ha papírt keverünk a betonba: sokkal kevésbé csúszik a vizes aszfalt!

Az újrahasznosított WC-papír a cellulóz bőséges forrását adja, a hollandok évente mintegy 180 ezer tonna toalettpapírt húznak le a WC-n. Ezt a szennyvíztisztító telepek kiszűrik, sterilizálják és mostantól a betonba keverik.

Chris Reijken, a projekt vezetője elmondta, hogy tökéletesen higiénikus a megtisztított toalettpapír, nem okozhat egészségügyi problémákat.

Forrás: metro.co.uk