A magyar okosóra megmentheti az egyedül élő idősek életét, az egészségtudatosan élők is imádni fogják

Régen vártuk már magyar fejlesztésű eszközt ennyire.
A legtöbben hallottunk már olyan nyakba akasztható készülékekről vagy karpántokról, amit általában egyedül élő idős embereknek szoktak adni. Ha rosszul érzik magukat, csak megnyomják a gombot, és egy ápoló, asszisztens vagy a diszpécserszolgálat felhívja őket, és egy gyors beszélgetés után – vagy ha nem veszik fel a telefont, akkor azonnal – indulnak az orvossal a helyszínre. Igen ám, de mi van akkor, ha valaki hirtelen lesz rosszul?

Ilyen esetekben is segít a magyarok által megalkotott MAP Health Watch(er): itt nem kell gombot nyomni, az egészségfigyelő óra folyamatosan monitorozza viselője bizonyos értékeit, és magától riaszt, ha úgy érzi, hogy baj közeledik.

Fotók forrása: Medicatus

A speciális óra méri a vérnyomást, a szívizom összehúzódásakor keletkező elektromos feszültséget (EKG), a szívritmust, a mozgást, a bőrfelület hőmérsékletét, illetve a galvánellenállást. A központi szerver elemzi az adatokat, azaz odafigyel például a szívritmus változásaira, vagy például észleli azt is, hogy ha viselője mozog, majd egy hirtelen esés után viszonylagos mozdulatlanság lép fel. Az adatelemzés alapján még a folyamat elején képes előre jelezni bizonyos komoly egészségügyi problémákat, így nem csak idős embereknek, de mindenkinek ajánlott, aki odafigyel az egészségére.


A MAP Health Watch az infarktusok jelentős részénél nagy valószínűséggel előre tudja jelezni az esemény bekövetkeztét. A szívritmuszavarok és azok különböző fajtái is felismerhetőek vele. Korán kimutathatóak vele a lázas állapottal járó fertőzések, de akár az ischemiás stroke kockázatának növekedését is jelezni tudja. A dehidratációt és az elektrolit-háztartás zavarait is mérik, idős embereknél ugye gyakran probléma, hogy nem isznak eleget. Az eszköz az elesést és közlekedési baleseteket is érzékeli.

A MAP később képes lesz majd az epilepsziás rohamok előrejelzésére, allergiás és asztmás tünetek észlelésére, és még az alvási rendellenességeket is kiszűri, ezeket a funkciókat jelenleg fejlesztik.
Ha az óra a fentiek valamelyikét észleli – illetve ha valaki megnyomja a készüléken lévő pánikgombot –, akkor a MAP orvoscsapatának egyik tagja ránéz a központi szerverről ellenőrizhető eredményekre, és ha úgy ítéli meg, hogy tényleg baj van, akkor elindítja a riasztási folyamatot. Azaz értesítik az előre megadott közeli hozzátartozókat vagy barátokat, hogy gond van, másrészt hívják a mentőket.

Az egytől egyig orvosokból és mérnökökből álló fejlesztőcsapat tagjai között szép számban vannak a Szegedi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem szakemberei. Az óra szolgáltatás része – tehát az orvosi felügyeleti szolgálat – csak bizonyos országokban lesz elérhető: az Egyesült Államok mellett természetesen Magyarországon is.

Map Health Watcher Indiegogo Campaign Video

Pre-order the MAP Health Watch now to get an early bird discount with 6 months of FREE service: https://www.indiegogo.com/projects/have-doctors-watching-over-you-24-hours-a-day-health/#/

A MAP egészségfigyelő órára már vesznek fel előrendeléseket, az Indiegogo rendszerében. Az eredetileg 450 dolláros áron piacra dobni tervezett óráért legolcsóbban most 195 dollárért lehet hozzájutni, plusz 20 dolláros szállítási költséggel, így 57 ezer forintra jön ki egy készülék. Ebben az árban az orvosi felügyeleti szolgáltatás 6 havi díja is benne van. Ha a 6 hónap lejárt, akkor az órához tartozó egészségügyi-riasztási szolgáltatás havi 8000 forintért fizethető elő.

Forrás: HVG