Kell-e sebességhatár az autópályákon? – ezt gondolják a magyarok

Erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy a határtalan száguldás az autópályákon mennyire biztonságos.

Hazánk autópályáin legfeljebb 130 km/h tempóval lehet haladni, ha ezt átlépjük és lefotóznak traffipaxal, akkor 30-300 ezer forintos büntetést kaphatunk. Nemzetközi szinten is ez a sebességhatár a leginkább elterjedt az autópályákon, de vannak kivételek.

Svájcban 120 km/h a megengedett legnagyobb sebesség, Németországban viszont elvileg akármennyivel száguldhatunk az autópályákon, de persze csak akkor, ha azt egy közlekedési tábla nem tiltja.

A németeknél régóta vita tárgya, hogy bevezessék-e a más országokban széles körben használt 130-as maximális autópálya-tempót, most egy friss felmérést készítettek ezzel kapcsolatban. A Német Közlekedésbiztonsági Tanács felmérése szerint a válaszadók 52 százaléka a sebességhatár bevezetése mellett van, azaz a többség eltörölné az alapvetően büntetlen száguldozást. A nők körében 67 százalékos a limit eltörlésének támogatottsága, addig a férfiaknál ez az arány 38 százaléka .

Magyarországon a 2000-es évek közepén a No Speed Limit nevezetű kezdeményezés keretein belül az aktivisták azért küzdöttek, hogy az autópályákon eltöröljék a 130-as sebességkorlátozást, ám ez nem valósult meg.

A HVG most szavazást indított arról, hogy itthon mi a vélekedés a maximális, 130 km/h-s sebességhatárról. A szavazást még nem zárták le, a jelenlegi állás szerint az emberek 46,6 %-a gondolja úgy, hogy ma már biztonságos a gyors közlekedés, és a limitet meg kellene emelni 150-160 km/h-ra. 38,3 % gondolja úgy, hogy a sebességhatár maradjon változatlan. 10,3 % eltörölné a limitet, a szavazók 4,8 %-a pedig csökkentené a sebességhatárt.

Forrás: HVG