Novemberben indul a 3-as metró felújítása, 10-15 perccel hosszabb lesz a menetidő

A társadalmi egyeztetés után nyilvánosságra hozta a BKK a 3-as metró felújításának idején érvényes forgalmi rendet.

A társadalmi egyeztetés során 1750 javaslat érkezett, ezek közül többet beépítettek a felújítás alatti forgalmi rendbe. A felújítás első szakasza novemberben veszi kezdetét, az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti szakasszal, és a tervek szerint 1 évig tart majd. Ebben az időszakban a 3-as metró a reggeli üzemkezdettől estig a Lehel térig közlekedik, esténként és hétvégén pedig a teljes vonalon pótlóbusz szállítja az utasokat.

Az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti metrószakaszon kizárólag alacsonypadlós, klimatizált, csuklós metrópótló buszok közlekednek, amik érinteni fogják a lezárt metróállomásokat. Lesznek olyan pótlóbuszok, amik nem Újpest-Központig, hanem egész az Árpád Üzletházig közlekednek.

A pótlóbuszok gyorsabb haladását buszsávokkal, illetve egyéb forgalomtechnikai beavatkozásokkal segítik. A buszok csúcsidőben átlagosan 45 másodpercenként indulnak, de menetidejük több lesz, mint amennyi most a jó öreg 3-as metróé. A BKK kiemelte: mind a metrópótló busszal közlekedőknek, mind az alternatív útirányt választóknak hosszabb, 10-15 perccel megnövekedő utazási időre kell számítaniuk.

Emiatt a BKK azt javasolja, hogy a belváros elérésére alternatív lehetőségeket is vegyenek számításba az utasok. Ehhez a 12-es és 14-es villamos sűrűbben és hosszabb szerelvénnyel jár majd, menetrendjüket pedig lámpaáthangolásokkal csökkentik, és sűrűbben jár a 20E és a 30-as buszcsalád is, a 34-es és 106-os busz pedig a Lehel térig közlekedik.

Azokat, akik biciklire ülnek, célzott helyi forgalomtechnikai beavatkozások segítik majd. Jelenleg is egyeztetnek a Magyar Kerékpáros Klubbal az infrastruktúra további fejlesztéséről, és vizsgálják a MOL Bubi közbringarendszer bővítésére vonatkozó lehetőségeket is.

A metrófelújítás idején közúti forgalomkorlátozásokra is számítani kell az Árpád úton, a Váci út Árpád út és Lehel tér közötti szakaszán, illetve a Lehel téren, több helyen kanyarodási lehetőségek szűnnek meg. A buszsávok kijelölése miatt pedig a kocsival közlekedők az eddigi irányonként három sáv helyett csak kettőt vehetnek igénybe az Árpád úton szakaszosan, a Váci út érintett szakaszán pedig végig.

Forrás: HVG