Színházban dolgozik az Oscar-díjas rendező

Három felvonásos drámát visz a londoni Nemzeti Színház színpadára Sam Mendes, az Amerikai szépség rendezője. A Lehman Brothers összeomlásáról szól, akik gazdasági válságot robbantottak ki.

Rufus Norris, a színház művészeti igazgatója azt nyilatkozta nagyon örül Mendes visszatérésének. Az igazgató már 2015 óta kérte Mendes-től, hogy rendezzen a színházban. A darab egy család három generációjának történetét ábrázolja felemelkedésüktől bukásukig. A művet az olasz Stefano Massini írta, az elmúlt években olasz, francia és német színpadokon is nagy sikert aratott.

Daily Mirror

Mendes megemlítette, hogy két éve a milánói Piccolo Színházban barátja, Luca Rondoni rendezte meg a darabot, s a 81 éves rendező nem sokkal a bemutató után hunyt el. A dráma angol nyelvű szövegkönyvét a Nemzeti Színház művészeti igazgatóhelyettese, Ben Power írta.

A darab 1844-ben kezdődik, amikor Henry Lehman Bajorországból megérkezik New Yorkba, hogy álmait valóra váltsa. Hamarosan csatlakozik hozzá két fivére is, és létrehoznak egy szerény gyapotforgalmazó vállalatot, majd üzleti vállalkozásaik egyre nagyobbra nőttek, s végül globális pénzpiaci céggé váltak. A történet a vállalat 2008-as összeomlásával ér véget, amely megrengette az egész nemzetközi pénzvilágot. A darab mindhárom részét egy estén játsszák, de az előadás rövidebb lesz, mint az ötórás eredeti.

Mendes a két nagy James Bond-kasszasiker, a Skyfall és a Spectre után fordult ismét a színház felé, a londoni West Enden most is teltházakkal játsszák rendezésében a The Ferryman (A révész) című darabot.

Forrás: The Guardian