Megbüntették a látássérült Józsefet, mert nem látta, melyik a parkolókártya eleje

Az volt a baj, hogy a fényképes felével felfelé tették ki a mozgáskorlátozott-kártyát.

Ambrus József így mesélte el történetét:

“Pár hete Szegeden jártunk; szokás szerint a feleségem vezetett. A Tisza Lajos körúton tettük le az autót, és kiraktuk a szélvédő mögé a rokkantparkoló-kártyát – mondta kálváriájuk kezdetéről a vak Ambrus József. A sándorfalvi házaspár visszaérve nagyon meghökkent: mikulászacskót kapott. A pótdíjról szóló cédulán az állt, hogy nem látszott a parkolóbérlet. Nem értették, bementek az SZKT ügyfélszolgálatára, bemutatták a parkolókártyájukat, de nem fogadták el.”.

József nem látja, a feleségével együtt pedig nem tudják, melyik a parkolókártya eleje és melyik a hátulja. Ők a fényképes felével felfelé tették ki, és ez volt a baj. Egyébként a kártya mindkét oldalán rajta van a száma, de csak az egyiken tüntetik fel az érvényességi időt.

Fotó: Kuklis István

A vak férfi hiába telefonált az államkincstárba, ahol elmagyarázták neki, hogy az igazolvány mindkét oldala parkolókártyának számít. A közlekedési társaság mégis pótdíjat szabott ki. A férfit nem is a 8000 forint körüli büntetés zavarta, hanem az elvek. Kért méltányosságot, ekkor a felére, 4166 forintra mérsékelték a büntetését. Nem nyugodott bele, bizottságot kért. Az SZKT háromtagú testülete tovább akarta mérsékelni a fizetnivalót, nem eltörölni. Nem hallgatta végig a javaslatot.

“Nem könyörgök, mert nem a pénzről van szó, hanem az elvről. És mert azt mondták, ott áll a határozaton, hogy közmunkára váltható, hát én nem fizetek. Közmunkát kérek, és kíváncsian várom a fejleményeket” A jogszabályok merevsége miatt József a vakok és gyengénlátók országos szövetségéhez fordul.

Az SZKT igazgatója, Majó-Petri Zoltán elmondta, ha a mozgáskorlátozottak igazolványát nem vagy ellenőrizhetetlenül helyezik ki, pótdíjat kell fizetni. A parkolási rendelet szerint az igazolványt utólag bemutatni nem lehet. A kártya érvényességi idejét az előlapon tüntetik fel, a hátoldalán pedig a személyes adatokat. A hátlapon világosan és egyértelmű feltüntetik, hogy előlappal felfelé kell kitenni az autóban. Az ügyfél nem bírságot kapott, hanem parkolási pótdíjat. Azt pedig – szintén a rendelet értelmében – nem tudják elengedni vagy törölni, csak mérsékelni maximum 75 százalékig, szerették is volna ezt megtenni, ám az ügyfél azonban nem volt hajlandó meghallgatni őket.

Forrás: Délmagyar