Bárhova elutazhatunk majd a Földön 60 perc alatt – videó

És a Mars is közelebb került, legalábbis Elen Musk bejelentése szerint.

A grandiózus terveiről ismert üzletember a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (International Astronautical Congress, IAC) által szervezett idei Világűrkongresszuson beszélt arról, hogy az általa létrehozott és vezetett SpaceX pénzt és energiát nem sajnálva azon fog mostantól dolgozni, hogy létrehozza az Interplanetary Transport Systemet (ITS), azaz a bolygók közti utazást lehetővé tévő közlekedési rendszert.

A BFR (Big Fucking Rocket, “meglehetősen nagy rakéta” szépen mondva) projektet a műholdak fellövéséért és pályára állításáért, valamint a Nemzetközi Űrállomás kiszolgálásáért kapott pénzből kívánják megvalósítani.

Az ITS-ből kisebb verziót is építenek majd, amivel a Föld két tetszőleges pontján lévő leszállóhely között legfeljebb egy óra alatt eljuthatnak az utasok, ám a legtöbb utazáshoz fél óra is elég lesz.

Emellett rendszeres Hold-utazások is megvalósíthatók lesznek vele.

Fotó: SpaceX

Musknak kevésbé szerény tervei is vannak: a SpaceX alapító-vezérigazgatója már tavaly bejelentette, hogy minél előbb szeretne embereket küldeni a Marsra. Tavaly még 2024-re tette az első (emberes) repülés idejét, a mostani Világűrkongresszuson már arról beszélt, hogy egy teherszállító ITS űrhajó már 2020-ben elindulhat a vörös bolygóra. Amint odaértünk, indulhat is a Mars meghódítása: Musk összesen 1 millió embert küldene oda.

Forrás: HVG