Megfenyegették a múzeum dolgozóit, így eltávolították a provokatív alkotásokat

A New York-i Guggenheim Múzeum három alkotását nem mutatja be, és eltávolítja a hamarosan nyíló Art and China After 1989 című kiállításáról, mert nagy felháborodást keltettek. A múzeum egy korábbi közleményben még védelmébe vette az alkotásokat, azt állítva, hogy azok szándékosan provokatívak.

A állatvédők azonban nem hagyták annyiban a dolgot, összegyűjtöttek 500.000 aláírást, annak érdekében, hogy a múzeum ne állítsa ki az állatkínzást ábrázoló műveket. A múzeum a most kiadott közleménye szerint dolgozóik biztonsága érdekében nem állítják ki az alkotásokat, állításuk szerint komoly fenyegetések értek több alkalmazottat is.

www.guggenheim.org

Az egyik kérdéses mű, egy videó volt, melyben pitbullok futópadon próbálják utolérni egymást. Az egyik állatvédelmi egyesület szerint ezt a módszert kifejezetten arra használják, hogy a harci kutyák minél nagyobb sérüléseket okozzanak egymásnak az illegális kutyaviadalokon. A múzeum szerint az alkotással a művész a globalizáció társadalmi problémáit akarta bemutatni. Egy olyan felvételt is eltüntetnek, amely két sertés párosodását mutatják be, az egyik hátsójára egy római, a másikra egy görög betű van billogozva.

Forrás: BBC News