Nem megyek szülői értekezletre, mert ott állandóan pénzt követelnek tőlem

Az oktatás ingyenes. De az iskola is?

A Magyar Szülők Országos Egyesülete szerint jogtalanul szednek be pénzt tőlük az első szeptemberi szülői értekezleteken.

Forrás: fox2now

“Általános magyar „szokás”’, hogy a szeptemberi első szülői értekezleten különböző pénzbeli és természetbeni hozzájárulásokat kérnek és szavaztatnak meg a szülőkkel a pedagógusok. Melyik szülő mer ellene szavazni a jogtalan követeléseknek, az osztályfőnök és a többi szülő jelenlétében?” – írják a honlapjukon.

Fizetni kell az osztálypénzt, pedagógusok által alapított óvodai, iskolai alapítványokba, iskolai eszközök karbantartására, tanterem csinosítására, takarításra, iskolabálokra, ballagásra, másolópapírra, krétára, iskolaidőben történő kirándulásokra, stb.

Ilyen szülői véleményt is hallottak: „azért nem megyek el a szülői értekezletekre, mert ott állandóan pénzt követelnek tőlem.”

Az Alaptörvény XI. cikkelyére hivatkozva úgy gondolják, az ebédpénzen kívül – semmilyen indokkal nem lehet pénzt követelni a szülőktől.

“(1) Minden magyar állampolgárnak joga van a művelődéshez.
(2) Magyarország ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező alapfokú, az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető középfokú, valamint a képességei alapján mindenki számára hozzáférhető felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők törvényben meghatározottak szerinti anyagi támogatásával biztosítja.”
Forrás: mszoe