Európa vezető tudósai kimondták: a homeopátia nem gyógyít, sőt, káros lehet

“Ellentmond a fizika és a kémia törvényeinek.”

Az európai tudományos akadémiák közös testülete, az EASAC a következőt állapította meg: Semmilyen érdemi bizonyíték nincs arra, hogy a homeopátia tényleg használ, de kártékony nagyon is lehet.

“A homeopátia alapelvei ellentmondanak a fizika és a kémia törvényeinek, és soha nem jelent meg egyetlen valódi bizonyíték sem, ami igazolná a homeopátiás gyógymódok hatékonyságát.” – írják az állásfoglalásukban.

Nincs olyan betegség, ahol konkrét bizonyíték lenne arra, hogy a homeopátia működik, ha mégis javul a beteg állapota, az a placebo hatásnak köszönhető.

Forrás: GettyImages

A homeopátia nem hatásos, de káros is lehet, ha azt nem a hagyományos orvoslás kiegészítőjeként alkalmazzák, hanem azt kiváltva. Így súlyosbodhat a betegség, esetleg már túl későn jutnak el egyesek az orvoshoz.

Az EASAC nem gondolja, hogy be kellene tiltani ezeket a szereket, viszont szeretnék, ha a páciensek teljes mértékben tájékoztatva lennének a szerek összetételéről, arról, hogy nem igazán hatásosak, illetve betiltanák a reklámozásukat és azt szeretnék, hogy ezekre ne járjon semmiféle, pl. TB-támogatás.

Forrás: Index