A Külügyminisztérium nem utazási iroda – nem hozták haza a hurrikán miatt bajba jutottakat

A Külügyminisztérium közleménye az ügyben.

A korábbi ígérettel ellentétben nem hozták haza a hurrikán miatt kint rekedt magyar turistákat, mivel az erre a célra küldött gép meghibásodott. A magyarokat a Szent Márton-szigetről Curacaóra szállították. A hurrikánban mindenük odaveszett, nincs pénzük, most hatan bérelnek egy szobát egy szálláson.

Forrás: 24.hu

Menczer Tamás, a Külügyminisztérium sajtófőnöke az alábbiakat közölte sajtótájékoztatójában:

“A sajtóban megjelent valótlan hírekkel és nyilatkozatokkal kapcsolatban szeretné világossá tenni, hogy egy evakuációnál mi a magyar állam feladata és mi nem, illetve, hogy pontosan mi is történt a Szent Márton-szigetről kimentett magyarokkal.”

Elmondta, hogy a Külügyminisztérium minden segítséget megad, de felelősséggel tartozik az adófizetők pénzéért is. Tudható volt előre a hurrikán érkezése, lett volna mindenkinek lehetősége elhagyni a Szent Márton-szigetet.

A Külügyminisztérium feladata az életveszélyben lévő magyarok kimentése, amit meg is tett, kb. 5 millió forintért bérelt repülőt, amely a magyarokat átvitte a biztonságosnak számító Curacao szigetre. Megszervezték azt is, hogy díjmentesen hazajussanak Magyarországra, azonban ez a repülő meghibásodott, javítani kell.

Menczer Tamás szerint a Curacaóra érkező magyarok tudták, hogy a szállásuk és szükség esetén egy kereskedelmi gépre szóló repülőjegyeik költségét kölcsön formájában tudja finanszírozni az állam.

“Vagyis nem igaz, hogy magukra hagytuk őket, nem igaz, hogy nem ajánlottunk fel segítséget a költségek finanszírozásával kapcsolatban, és nem igaz, hogy nem segítjük minden lehetséges módon a hazajutásukat.”

Azt mondta, hogy a Külügyminisztérium soha “nem viselkedhet utazási irodaként”, és a törvények sem teszik lehetővé, hogy biztonságos helyen lévő magyarok szállását és utazását véglegesen kifizesse.

Nem feladatuk és nincs is lehetőségük biztonságos helyen lévő magyarok költségeinek átvállalására, viszont van lehetőségük arra, hogy konzuli kölcsönnel segítsék őket.

Úgy fogalmazott: “furcsálljuk, de tudomásul vesszük, hogy a Szent Márton szigetéről kimentett magyarok most az őket kimentő magyar állam eljárását kifogásolják. Természetesen továbbra is segítik őket, ahogy eddig is” – olvasható a közleményben.

Forrás: 444