Még mindig sok helyen nincs mentes iskolai menü

Hiába a menzareform, nem mindenhol elérhető az allergénmentes étel.

2015. szeptembere óta minden oktatási-nevelési intézményben kötelező biztosítani a diétás étkezést a táplálékallergiás gyerekeknek. De még bőven vannak olyan helyek, ahol ez nem megoldott.

Forrás: Origo

A glutén, tojás, laktóz, hal, mogyoró, szója, olajos magvak, zeller, mustár, szezámmag, szulfitok, rákfélék, puhatestűek és a csillagfürt azok az allergén anyagok, melyeket az EU-s szabályzás szerint jeleznie kell a gyártónak, az ilyen alapanyagokból készített ételek esetén pedig a vendéglátóknak és a közétkeztetőnek. A két évvel ezelőtti menzareform szerint az ezektől mentes étrendet is biztosítani kell az ételallergiások részére.

A legtöbb konyhán ehhez nem adottak a feltételek, a rendelet szerint itt beszállítók által kellene beszerezni a szükséges ételeket. A mentes ételek készítéséhez természetesen rengeteg szabálynak kell megfelelni, így beszállítót is nehéz – vagy egyenesen lehetetlen – találni egyes helyeken.

Sok gyereknek a szülő készíti el otthon a megfelelő allergénmentes ételt, amit aztán az iskolában megmikrózva fogyaszt el. Ehhez azonban az intézmény rugalmassága is kell, mert az “idegen eredetű étel” tárolásából és felszolgálásából is problémák adódhatnak.

Általában kisebb településeken okoz nagyobb gondot az allergénmentes ételek biztosítása, a nagyvárosokban jobban elérhető, viszont sajnos jóval drágább, mint a normál menü.

Forrás: Délmagyar