16 éve történt a WTC elleni terrortámadás – még a mai napig vannak új áldozatok

Sokan megbetegedtek azóta.

Tizenhat éve, 2001. szeptember 11-én, egy keddi napon intézett az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet támadást az Egyesült Államok ellen.

New Yorkban helyi idő szerint 8 óra 46 perckor, majd 9 óra 3 perckor két eltérített utasszállító repülőgépet vezettek a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) két ikertornyába. A tornyok 9 óra 59 perckor, illetve 10 óra 29 perckor leomlottak. Egy harmadik eltérített gép Washingtonban a védelmi minisztérium, a Pentagon épületére zuhant. Egy negyedik eltérített gép Pittsburgh közelében zuhant le, valószínűleg itt is egy másik washingtoni épület volt a célpont.

Forrás: Parameter

A terrortámadásokban összesen mintegy háromezer ember vesztette életét, de sajnos azóta is vannak új áldozatok.

Közel félmillió embert ért el az összeomló épületek porfelhője, ennyien tartózkodtak az épületegyüttes 2 kilométeres körzetében. Csak az északi toronyba 400 tonna azbesztet építettek be, a felhőben volt még elégett kerozin, műanyagok, fémek, ólom, higany. A mentési munkálatokat végzők a legerősebben érintettek, rengeteg légúti, asztmatikus és rákos megbetegedést diagnosztizáltak és diagnosztizálnak náluk azóta is, mert a daganatos betegségek kialakulása az emberi szervezetben 15-20 évbe is telhet.

Forrás: Origo

Forrás: Origo, Lokál