A nyugat-nílusi vírus tüneteit mutató héját ápolnak a Hortobágyi Madárparkban

A fiatal tojó héja folyamatos fejrángással, a pupillák rendellenes szűkülésével-tágulásával került be a madárkórházba.

Hasonló tüneteket kiválthat erős agyrázkódás, valamint idegrendszerre ható mérgezés is. Azonban ez utóbbit kizárták a szakemberek, mivel a héjáknál nem jellemző elpusztult tetemek fogyasztása. A madár végletekig lesoványodott, amiből arra következtetnek, hogy a tünetek miatt hosszabb ideje nem tudott vadászni a héja. Az agyrázkódás viszont 1-2 napon belül kiheverhető, szóval a legvalószínűbb, hogy a nyugat-nílusi vírus fertőzte meg a madár szervezetét.

B-vitaminnal, infúzióval és immunerősítőkkel kezelik a héját.

A nyugat-nílusi láz egy vírusbetegség, ami szúnyogcsípéssel terjed, és az embereket is megfertőzi. Eddig főleg Afrikában, Európa déli részein, a Közel-Keleten, Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban észlelték,  ám a klímaváltozás miatt olyan szúnyogok költöztek hazánkba, akik terjesztik ezt a betegséget, így Magyarországon is előfordul már a fertőzés, az emberek körében is. Vannak, akiknél tünetmentesen zajlik le a betegség, vagy enyhe tünetekkel, az esetek 1 százalékában viszont kialakulhat gerinc- és agyvelő, hasnyálmirigy- vagy szívizom-gyulladás is.

Héja nyugat-nílusi vírus tüneteivel

Fiatal tojó héja nyugat-nílusi vírus tüneteivel….:(Hasonló tüneteket produkálhat erős agyrázkódás, valamint idegrendszerre ható mérgezés is. Ez utóbbit kizárhatjuk, héjánál nem jellemző elpusztult tetem fogyasztása. A madár végletekig sovány, amiből arra következtetünk, hogy a tünetegyüttes hosszabb ideje ellehetetlenítette a vadászatot. Az agyrázkódás viszont 1-2 napon belül kiheverhető…:( Aggódunk, biztosat csak laborvizsgálat után tudhatunk. Egyenlőre B-vitaminnal, infúzióval és immunerősítőkkel kezeljük…

Közzétette: Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány – 2017. szeptember 4.

Forrás: Facebook