10 éve hunyt el Luciano Pavarotti

Emlékezzünk rá a budapesti koncertjével!

“Amikor Pavarotti megszületett, Isten megcsókolta a hangszálait.” – Írta róla a New York Times kritikusa.

Forrás: The New York Times

A „Tenorissimo” 1935. október 12-én született egy nem túl gazdag modenai családban. Apja amellett, hogy pék, amatőr énekes is volt. Luciano kisfiúként focistának készült, hangja képzését csak tizenkilenc évesen kezdte – érdekesség, hogy egyik növendéktársával, a később világhírű szopránná fejlődő Mirella Frenivel közös szoptatós dajkájuk volt. Részidős tanítóként és biztosítási ügynökként dolgozott, a nem túl fényes anyagi helyzete miatt az énektanárja ingyen foglalkozott vele.

Élete fordulópontjának azt tartotta, amikor  húsz évesen nemzetközi díjat nyert a kórus, amelyben apjával együtt énekelt. Ebben az időben azonban felvetődött, hogy abba kell hagynia az éneklést, mert a hangszálán daganat nőtt. Szerencsére azonban rendbejött és a hangja – ha lehet mondani – még szebb lett, mint azelőtt.

1961-ben első lett egy énekversenyen, s fődíjként a Reggio Emilia-i Operaházban elénekelhette Puccini Bohéméletének főszerepét. A közönség között ott ült egy ügynök is, aki azonnali szerződést ajánlott neki. 1965-ben már a milánói Scalaban énekelt a Bohémélet Rodolfójaként. A hírneve akkor kezdett el igazán megnőni, amikor  londoni Covent Gardenben egymás után kilencszer énekelte ki Donizetti Az ezred lánya című operájában a tenoristákat rettegésben tartó ária magas C-jét.

Végigénekelte a világ legnagyobb operaszínpadait, de a londoni Hyde Parkban 150 ezren, Párizsban az Eiffel-torony tövében 300 ezren, a New York-i Central parkban is félmillióan gyűltek össze ingyenes koncertjeire.

A “Három tenor” tagjaként koncertezett José Carreras-szal és Plácido Domingoval, könnyed darabokat is felvettek repertoárjukba, s közelebb hozta az emberekhez a magas művészetet.

Pavarotti élvezte az életét. Sokat írtak róla a lapok, miután adócsalási botrányba keveredett, hosszú házasság után elvált feleségétől és összeházasodott huszonéves titkárnőjével, akitől aztán lánya is született.

Pavarotti nagy nyilvánosság előtt utoljára 2006 februárban lépett fel Torinóban a Téli Olimpiai Játékok megnyitóján. Abban az évben világkörüli búcsúturnéját hasnyálmirigyrákja miatt félbe kellett szakítani. Megoperálták, de betegségéből nem tudott felépülni, s hetvenegy évesen, 2007. szeptember 6-án szülővárosában halt meg. Gyászszertartásán az a Rossini kórus is énekelt, amelyben egykor pályafutását kezdte, szülővárosában háromnapos gyászt rendeltek el.

Forrás: Wikipedia