Jön a digitális takarékbélyeg? – Új tantárgyat vezethetnek be a magyar iskolákban

Pénzügyekből kikupáltabb gyerekek kerülhetnek ki az iskolákból, és egy új megtakarítási konstrukciót is bevezethetnek a diákoknak és fiataloknak.

Önálló kötelező tantárgyként is megjelenhetne a pénzügyi ismeretek oktatása az iskolákban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) javaslata és most közzétett stratégiatervezete alapján. Feléleszthetik az iskolai takarékbélyeget új formában, sőt a diákoknak és fiataloknak egy új megtakarítási konstrukciót is bevezethetnek állami kamattámogatással.

Szeptember 12-ig véleményezhető az NGM új stratégiatervezete, aminek célja a lakosság pénzügyi ismereteinek és tudatosságának a fejlesztése.

A tervezet többek között azt javasolja, hogy a pénzügyi ismereteket kötelező tartalomként oktassák az iskolák 7-10. évfolyamaiban, akár önálló tantárgyként, akár az alakuló műveltségterületi vagy tantárgyi struktúra szerint az általánosokban 33 óra, a középiskolákban 66 óra keretében egy tanévben, vagy két tanévben szétosztva. De a pénzügyi nevelést megjelenítenék már a 3-6. évfolyamokban is, és növelnék a matekpéldákban a “háztartási/pénzügyi” problémákhoz kapcsolód feladatok arányát.

A tervezet szerint fel lehetne újítani az iskolai takarékbélyeg rendszerét is, digitális formában, és az egykori ifjúsági takarékbetét mintájára be lehetne vezetni egy diákoknak és fiataloknak szóló megtakarítási konstrukciót is, állami kamattámogatással.

Forrás: HVG