Súlyos azbesztveszély a Városligetben

A létező legveszélyesebb azbesztet is kimutatta a a vizsgálat a Városligetben található Petőfi Csarnok bontási törmelékéből, nagy ívben kerülni javasolt a környéket.

A bontási törmelékből a Ligetvédők vettek mintát, és ők rendelték meg a vizsgálatot, ami a kék és fehér azbesztet (krizotilt és krokidolitot) is kimutatta. Ezek belélegezve súlyos egészségkárosodást okoznak, az igen apró anyagok szálas részecskéi a tüdőbe jutva roncsolják az emberi szervezetet. Európában a nyolcvanas években már betiltották azbeszttartalmú építőanyagok felhasználását, hazánkban a kilencvenes, illetve a kétezres években tiltották be teljesen használatát. Az azbeszt a régi épületek bontásánál juthat a levegőbe.

A városligetben a bontás február óta tart, és még nem fejeződött be, ez azt jelenti, hogy hónapok óta fedetlenül található veszélyes hulladék a Városligetben, amit aktívan használnak a budapestiek, családosok, sportolni és pihenni vágyók. A Ligetvédők közben kiplakátozták a Városligetet, hogy figyelmeztessék a park látogatóit a veszélyre.

Forrás: 444

Ha tetszett, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a következő nagy sztoriról sem!