Több mint 400 ezer km-t ment egy Tesla Model S, nézd meg, mi lett vele

Az elektromos autókkal kapcsolatban sokszor felhozzák, hogy túlságosan keveset futottak még ahhoz, hogy kijöjjenek a hibáik.

A taxisofőrként dolgozó finn Ari Nyyssösestä egy 2014-es Tesla Model S-be 403 438 km-t tett bele. És mi lett az elektromos autóval? Szinte semmi! Az elektromos autókkal kapcsolatban legtöbben az akkumulátor miatt aggályoskodnak, azt gondolva, hogy a sok feltöltés hatására kapacitásuk ugyanúgy lecsökken, mint a mobiltelefonoknál.

Forrás: Helsingin Sanomat

A finn taxisofőr Teslájában az akku 3 év alatt 7,5 százalékot veszített kapacitásából, és így is 370 km-es hatótávra képes. A kocsit egyébként többnyire éjjelente, a saját házában tölti. A több mint 400 ezer km alatt a legnagyobb javítani való tétel az akkumulátor volt, meghibásodás miatt kellett egyszer helyrepofozni.

Forrás: Tesla

Juha Pyrhöne elektromérnök-professzor elmondta: nem meglepő, hogy a minőségi villanymotorok ilyen hosszú ideig képesek megbízhatóan üzemelni. A szakember szerint az elektromotor 100 ezer munkaórát is képes kibírni, ez idő alatt viszont az autó nagyjából 10 millió km-t lenne képes megtenni.

Forrás: HVG